15.06.2024

Трябва ли да бъде разследван областният координатор на ГЕРБ?

Кмета на Стамболийски Георги Мараджиев, който е и областен координатор на ГЕРБ за Пловдив, се похвали в страницата си с нова луксозна вила на Цигов чарк. До тук добре, не е лошо човека да просперира. Интересното в случая е, че новите му придобивки идват след като е вдигнал двойно данъците в управлявания от него град и след като фирмата му изпитва затруднения да си покрие задълженията към община Родопи. За последното може да научите подробности ТУК.

През 2015-а, когато встъпва в длъжност като кмет, Георги Мараджиев неясно защо във встъпителната си декларация не описва, че има борчове от над 3 млн. лева, формирани от 1 млн. лева инвестиционен кредит и още 2,3 млн. лева овърдрафт, обезпечени с ипотека върху фабриката му за полиетилен.

Срещу името му в сайта на КПКОНПИ има само „уведомление“, което скрива информацията за имотното състояние. За този си пропуск Мараджиев е вкаран в списъка на Сметната палата на лицата, в чиято проверка е констатирано несъответствие по Закона за публичност на имуществото за висши държавни и обществени длъжности.

Интересното е, че година след „уведомлението“ в декларацията на Мараджиев се появяват суми, на които дори всеки богаташ би завидял. В графата за доходи извън тези за заеманата длъжност, получени през предходната календарна година, срещу името му и срещу името на съпругата му, са вписани по 1 250 000 лв, или общо 2,5 млн. лева. Изглежда, семейния бизнес рязко потръгва, след като той поема управлението на Стамболийски.

Докато семейство Мараджиеви просперират, община Стамболийски продължава да е една от най-закъсалите общини според извадка на Министерство на финансите. Само преди месец, подчинените му съветници от Герб гласуваха нов заем от 3,5 милиона лева, след което с бурни овации закриха заседанието.

Позицията на ПП “Възраждане е категорична – не сме против бизнеса да се развива, но в такива съмнителни случаи институциите трябва да се задействат. КПКОНПИ трябва да проведе разследване за произхода на средставата на партийния функционер и да информира публичността. В противен случай обществото остава с впечатлението за корупция, несправедливост и безполезни държавни органи.

Източници: БТВ, ПловдивПрес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *